En liten guide till att ploppa håret

kl 12:14, onsdag 15 juni, 2011

Ett av de vanliga sökorden bland er som hamnar på min blogg är olika varianter av ”ploppa”, ”ploppa håret” och liknande. Tyvärr har det inte funnits så mycket svar på dessa sökningar i min blogg tidigare, men nu tänkte jag sammanställa en liten guide med bilder och förklaringar till hur du ploppar håret!
Längst ner finner du även en liten förklaring till varför man ploppar.

Ploppa gör man när håret är blött, t.ex. efter en dusch. Du ska inte frottera håret när du kliver ur duschen, bara krama ur överflödigt vatten. För att lockarna ska få så bra stadga som möjligt kan det vara bra att använda någon form av hårprodukt som ger stadga, personligen använder jag mousse till detta. Produkten ska kramas in i håret, så att man samtidigt kramar ihop lockarna.

Sedan sänker man ner håret på en handduk, som inte är av frotté (frotté sliter och torkar ut håret), själv använder jag en vanlig kökshandduk. Poängen är att lockarna ska få lägga sig naturligt.

Vik upp handduken runt huvudet och samla ihop ändarna av handduken. Tvinna handduken så att det blir två ”korvar” på varje sida, och håret hålls fast uppepå huvuvet.

Du kan nu resa dig upp, tvinna åt ordentligt, och vik in ”korvarna” under handduken som bör vara ganska hårt åtspänd. Om du inte får till det kan du sätta ihop ”korvarna” på något annat sätt, t.ex. med ett hårband eller en klämma. Ibland kan det vara enklare att vika in dem fram istället för bak.

Då ser det ut ungefär såhär. Handduken kan man ha kvar sålänge man vill, personligen brukar jag ta bort den efter ca 20 minuter för bästa resultat, då faller lockarna ner och torkar fint. Låter man håret torka helt med handduken på kan resultatet se lite trassligt ut.

Grattis, du har nu ploppat håret!

Varför ploppar man håret?

Man ploppar håret för att framhäva sina lockar så mycket som möjligt. Man kan även använda ploppning istället för att vira upp håret i en turban som så många gör, det kan ju vara besvärligt att ha det blöta håret hängandes i ansiktet. Vad många inte vet är att frotté och turbanvridningen sliter oerhört mycket på håret, då är detta en skonsammare metod.

Jag upptäckte ploppning när jag började använda mig av balsammetoden, som går ut på att ta hand om sitt hår på bästa sätt. Man använder då inga produkter som innehåller silikoner och uttorkande ämnen, och man tvättar håret enbart med särskilda balsam, inget schampo. Men jag är säker på att även ni som inte följer balsammetoden kan ploppa håret för att framhäva lockarna, så iväg och ploppa med er allesammans!

Du kan läser mer om balsammetoden och ploppning på lockig.se.

6 svar på “En liten guide till att ploppa håret”

 1. Ina skriver:

  TACK! Äntligen någon som visar hur man ploppar håret. :-D

 2. Elvira skriver:

  Ha ha vad söt du är :) Tack för infon om hur man ploppar, jag gjorde det första gången nu :)

 3. Lisa skriver:

  Tack! Har läst in mej ikväll på lockig.se, och att ploppa verkade alla göra men ingen som förklarade hur! Och du är så söt i din ploppning :) blir att testa efter nästa dusch!

 4. Milla skriver:

  Åh va bra! Är nybliven balsammetodare och har försökt och försökt att förstå hur det där med plopp går till (jag har inte lockigt hår, men ganska mycket självfall och vågor som jag gärna vill framhäva!) – äntligen haha! :)

  Jättebra och fin guide – det ska jag testa vid nästa hårtvätt :)

 5. Tack för denna guide!
  Har just börjat med BM för att få fram mina vilande lockar! :)

 6. Olivia skriver:

  Gud vad bra guide! Tack så mycket! :)

Svara

 • RSS
 • Bloglovin
 • Facebook
 • Twitter
 • GeHjärta.se